Image Alt

Tai Chi

Machiel is in 1999 afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen en heeft in 2014 F1T opgericht. Met meer dan 15 jaar aan werkervaring in het bewegingsonderwijs, de sport, en de fitness, heeft hij veel kennis en ervaringen op gedaan. Deze ervaring en kennis zet hij in om jou te coachen en te begeleiden bij het werken aan een optimale gezondheid in Lichaam & Geest.

 

 

Tai Chi Chuan (13-vorm traditionele Yang vorm) & Qi Gong (Ba Duan Jin)

Tai Chi is een traditioneel Chinees systeem van lichaamsoefeningen. Deze worden gekenmerkt door een serie harmonieuze bewegingen die men op een langzame en vloeiende manier uitvoert. Het wordt in China reeds eeuwenlang beoefend ter bevordering van gezondheid, welzijn en als zelfverdediging. Tai Chi Chuan ontspant lichaam en geest, kalmeert het zenuwstelsel, maakt stijve gewrichten los, haalt de spanning uit de spieren en herstelt zowel het fysieke als het psychische evenwicht. Tai Chi kan tot op hoge leeftijd worden behoefend.

Qi gong (vereenvoudigd Chinees气功traditioneel Chinees氣功pinyinqì gōng, Japans ‘kiko of ki-ko’) (uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qi-gong oefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een qi-gongoefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt geacht de stroming van qi (levensenergie) in het lichaam positief te beïnvloeden. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van qi te hebben. De qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de qi-gongoefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.

Yang 13-vorm

Er zijn verschillende Tai Chi stijlen, In deze cursus van 10 weken leert u de traditonele 13-vorm Yang stijl op Chinese muziek. Dat wil concreet zeggen dat u dertien verschillende bewegingsvormen leert. Waarbij de volledige vorm is onderverdeeld in 2 delen. Deel 1 leert u in week 1 t/m 4 en deel 2 leert u in week 6 t/m 9. In week 10 oefenen lopen we de hele vorm samen en is er ruimte voor verdere verdieping en uitbreiding naar een eventuele gevorderde groep.De 13-vorm is een eenvoudig te leren vorm, maar bevat wel de basale traditionele elementen uit de Tai Chi Chuan.

Ba Duan Jin

De acht delen brokaat qi gong is al meer dan duizend jaar oud. De oefeningen werden voor het eerst beschreven in een taoïstische tekst uit de 8e eeuw en de overlevering wil dat ze zijn bedacht door een van de acht Chinese onsterfelijken: generaal Chong Li-Quan. Oorspronkelijk bestond de serie uit 12 en ook wel 18 oefeningen.

In de loop der eeuwen werden hieruit 8 oefeningen geselecteerd en gekoppeld aan de acht tri grammen (ba gua). In Tai Ji Quan zien we dezelfde ontwikkeling bij de acht basistechnieken. Het getal acht heeft een grote aantrekkingskracht in het Chinese denken. Van oudsher maken de oefeningen deel uit van het trainingsprogramma van deShaolin tempel.

 

https://www.f1t.nl/taichischoolbailong/