Image Alt

De juiste voeding betekent minder stress

Voeding

Het belang van gezonde voeding

Goed eten, fout eten. Typ deze zoektermen in op Google en er komt een lawine aan goedbedoelde adviezen en ‘waarheden’ op je af. Neem je dit allemaal serieus, dan kom je niet veel verder dan een dieet op basis van sla en radijs. Zonde! Een ook absoluut niet aan te bevelen als je veel aan het sporten bent, of voornemens bent dit te gaan doen. Er is zoveel mogelijk om gezond te leven en er “mag” veel meer dan internet en alle zelfbenoemde goeroes je doen geloven. Het heeft allemaal te maken met je persoonlijke doelen, je lijf en je huidige leefstijl. We vertellen je graag meer over gezonde voeding en het vinden van de balans.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is de brandstof voor ons lichaam met daarin opgenomen noodzakelijke voedingsstoffen, zonder schadelijke stoffen die je vindt in geraffineerde suikers en E-nummers. Goede brandstof vind je in de vorm van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. Zo puur mogelijk, uit voedingsmiddelen die je aan bomen en struiken kunt vinden. En alles wat heeft gevlogen, gelopen, gerend en gezwommen, en wat onder de grond groeit, zoals knollen en wortelen (luister ook eens wat Frits Muskiet, Hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen hierover te vertellen heeft).

Oer- of paleolitische voeding

Wat maakte onze voorouders zo sterk:

  • Ze aten wat de natuur hen te bieden had;
  • Ze moesten geregeld in beweging komen om hun eten te bemachtigen;
  • Ze rustten uit zodra ze de buit binnen hadden.

Het vinden van de balans tussen bewegen, de hoeveelheid (maar ook de juiste) voeding en voldoende rust zijn dé formule voor minder (en beter omgaan met) stress. Probeer je dit een maand, dan zul je zeker verschil merken.

Waarom lukt het zoveel mensen niet om gezond te leven als het zo eenvoudig is?

Het gegeven dát een goede balans tussen voeding, beweging en rust je gaat helpen aan een zeer aangename leefstijl, durven we je wel te garanderen. De uitdaging zit hem in het vinden van die balans. Dat is waar bij veel mensen frustraties ontstaan; te snel willen, te veel veranderingen in 1 keer door willen voeren en niets meer “mogen”.

Hoe moet het dan wel?

Te beginnen bij het begin: het formuleren van een doelstelling. Wil je een marathon lopen, dan heb je een ander eetpatroon en andere voeding nodig dan wanneer je bodybuilder wil worden. Wil je graag vet verbranden en fit worden voor de zomermaanden? Dan nog hoef je niet alleen maar sla te eten.

Stap voor stap aan de slag met gezonde voeding

Op basis van je doelstelling maak je een plan dat je stapsgewijs doorvoert. Je brengt in kaart wat je op dit moment zoal eet en drinkt op wekelijkse basis en vervolgens ga je kijken hoe je dit patroon wilt doorbreken, waarbij het nog haalbaar is.

Lastig om een dergelijk plan zelf te maken en uit te voeren?

Laat ons je hier dan bij helpen. Met personal training of mental coaching gaan we aan de slag van de voor jou ideale balans tussen voeding, beweging en rust.

Zelf meer hierover lezen?

In dat geval raad ik je het boek “Oergondisch genieten” van Yvonne van Stigt aan. Hierin wordt meer ingezoomd op het vinden van de juiste balans en de voordelen van het eten van paleolitische voeding. Ook kun je mijn boek ‘Oergezond het jaar rond’ eens proberen. Hierin staat per week een suggestie wat je zoal kunt eten en trainen.

Wil jij met je gezondheid aan de slag?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking, of kom eens langs aan de P.C. Hooftlaan 48 voor een kop koffie!