Image Alt

Wat is Mindfulness training?

WAT IS MINDFULNESS TRAINING

Mindfulness volgens Jon Kabat-Zinn

Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).

In een mindfulness training leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er zijn vele oefeningen, zoals bodyscans en meditaties die je daarbij helpen. Dat maakt mindfulness toegankelijk. Je krijgt de mindfulness oefeningen aangeboden en kunt na de mindfulness cursus zelf kiezen wat je op dat moment fijn vindt. Je hoeft alleen maar te luisteren en de instructies te volgen. De mindfulness training is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je leert waarom je bepaalde oefeningen doet en hoe. Zo wordt mindfulness een manier van leven en het onderdeel van je dagelijkse routine.

Wat is Mindfulness niet

 • Mindfulness is niet positief denken. We hebben aandacht voor zowel positief als negatief gekleurd denken.
 • Mindfulness is geen ontspanningstechniek. Mindfulness kan leiden tot ontspanning, maar in de oefening streven we niet naar ontspanning. Hard zoeken naar ontspanning leidt vaak tot alleen maar meer spanning.
 • Mindfulness is niet hetzelfde als in alles berusten en je bij alles neerleggen. Mindfulness is wel accepteren van dat wat je in het moment ervaart om van daaruit wijzer te kunnen handelen.
 • Mindfulness houdt niet in dat je in trance gaat. Je probeert juist bewust bij de dingen te blijven.
 • Mindfulness betekent niet dat je een lege geest nastreeft. Denken is nu eenmaal wat onze geest doet. Vechten tegen gedachten levert alleen maar meer gedachten en onrust op. Wel kan de geest leger aanvoelen doordat je je je aandacht bewust richt en het denken daardoor soms wat meer op de achtergrond beweegt.
 • Mindfulness is niet alleen iets voor monniken, nonnen en boeddhisten. Mindfulness is voor iedereen die bewuster aanwezig wil zijn in zijn eigen leven en in dat van anderen.

MINDFULNESS TRAINING

In 8 weken behandelen we de volgende thema’s:

 1. Bewustzijn
 2. In ons hoofd wonen
 3. Focus op de ademhaling
 4. Afkeer herkennen
 5. Acceptatie
 6. Gedachten zijn geen feiten
 7. Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen
 8. Leven met mindfulness